ÖPPETTIDER I LÄSESALEN

Vecka 1-24 och 36-52
Måndag:  Stängt
Tisdag:  13-16
Onsdag:  10-16
Torsdag:  13-19
Fredag:  Stängt

Vecka 25–35
Måndag:  Stängt
Tisdag:  13–16
Onsdag:  13–16
Torsdag:  13–16
Fredag:  Stängt

Inskränkningar i öppettider 2025
Allmänna helgdagar:  Stängt
17 april:  Stängt
30 april:  Stängt
28 maj:  Stängt
5 juni:  Stängt
18 december:  Stänger kl. 16
19 december – 6 januari 2026:  Stängt

Nya beställningar av arkivmaterial med placering på Arkivcentrum plockas fram senast en halvtimme innan stängning (gäller inte redan förbeställt material).

Stadsvandring

Följ med på historiska stadsvandringar i Karlstad där personal från Arkivcentrum tar er med till 1800-talets Karlstad och den stora branden 1865 och till andra världskrigets Värmland 1940.

Samtliga stadsvandringar bygger på förstahandskällor från våra arkiv. Det som vi förmedlar har hänt i verkligheten och de personer vi gestaltar har levt en gång i tiden. Den kostymering vi bär är historiskt korrekt samt till största delen i originalskick. Vi vänder oss till grundskola, gymnasieskola samt eftergymnasial utbildning  och kan ta grupper upp till 25 personer. Vandringarna genomförs vardagar mellan kl 10-12. Nedan ser du vilka stadsvandringar du kan beställa av oss.


Karlstads brand den 2 juli 1865. Stadsfiskal Andersson minns.

Andersson återvänder till det nya Karlstad där han minns den gamla staden, utbrottet av branden, det enorma eldhavet och nödåren efter branden. Han minns också förhören i rådhusrätten och vad man misstänkte kan ha startat branden. Vi får också en inblick i hur det såg ut där branden började och en bild av folket som bodde där. Med på vandringen följer fru Justina Myrin.

Samling: Statyn på Stora torget

Tid: 1 tim 15 min

Kostnad: för skolor 600:-

Värmland i krigets skugga. Kapten Fröding berättar.

Handlingen utspelar sig i Karlstad våren 1941. Kapten Fröding tjänstgör vid försvarsområdesstaben och sköter där samverkan med civila myndigheter såsom länsstyrelse och polis. Nu är det dags för en redogörelse om vad som har hänt under det dramatiska året 1940. Med sig har han representanter för polis och flyktingmottagning. Vi bär med oss kopior av tidigare hemligstämplade handlingar som vi använder som underlag i berättelsen.

Samling: Vid gamla badhuset.

Tid: 1 tim 15 min

Kostnad: för skolor 600:-


Information och bokning:

Olle Nilsson, arkivpedagog Värmlandsarkiv

E-post: olle.nilsson@regionvarmland.se

Eller skicka din förfrågan till: varmlandsarkiv@regionvarmland.se